היי יקירה, אני מתארת לעצמי שעולות לך הרבה שאלות לגבי מזונות- האם מותר בהריון או אסור,
הריון זה אכן לא מחלה ואפילו סימן לבריאות, יחד עם זאת זו תקופה פגיעה יותר בה גופך נדרש להזין גם אותך וגם את עוברך, לתזונה שלך במהלך ההיריון יש השפעה על התפתחותו של העובר ובריאותו העתידית גם בתקופה שמחוץ לרחם.
המלצתי- אם את לא בטוחה לגבי מזון מסוים מומלץ להימנע עד לבירור בטיחותו להריון.
במאמר זה ריכזתי את עיקרי קבוצות המזון ומידע על בטיחותם בתקופת ההיריון,
הנחיות אלה רלוונטיות בהריון ורלוונטיות גם אחרי החזרת עוברים בתהליך הפריה חוץ גופית.
לקריאת מאמר שכתבתי בנושא מה מומלץ לאכול אחרי החזרת עוברים , למעבר למאמר לחצי כאן>> מה מומלץ לאכול אחרי החזרת עוברים ?
חששות רבות והמלצות נובעות מחשש לנוכחות חיידקים וטפילים, הנפוצים בהקשר זה:
טוקסופלזמה – טפיל שעלול להימצא בבשר שלא בושל מספיק, מקורו בצואת חתולים. עלול לגרום למומים לעובר.
סלמונלה – חיידק שעלול להוביל לתסמינים של הקאות, שלשולים חום ועוד.
ליסטריה– חיידק שנמצא במזונות מקוררים ועלול להוביל בנשים הרות להפלה ולסיכונים לעובר.
אי קולי – חיידק נוסף שעלול לגרום לתופעות של שלשולים חום ועוד.
אז – מה אסור לאכול בהריון
האם מותר | הערות | |
אלכוהול | יש להימנע לחלוטין | האלכוהול עובר את השיליה, מגיע לעובר ובעל השפעות שליליות על מערכות גופו. תסמונת FAS היא תסמונת שיכולה להיגרם מצריכת אלכוהול בהריון (FETAL ALCOHOL SYNDROM). |
בשר ועוף | עשויים היטב | באכילת בשר דגים ועוף שאינם מבושלים היטב יש חשש מ- טוקסופלזמה סלמונלה ליסטריה |
ביצים | רק עשויות היטב. מומלץ להימנע מרטבים שמכילים ביצים חיות (קורה הרבה במסעדות, מיונז שהכינו במסעדה, רוטב ויניגרט וכד’). מיונז קנוי שעשוי מביצים מפוסטרות ניתן לצרוך. ביצים שאינן עשויות מספיק עלולות להימצא גם בקינוחים ובגלידות. | חשש מסלמונלה |
פירות וירקות | להקפיד לשטוף היטב ולייבש. להשתמש במשטחי עבודה (קרשי חיתוך) שונים לשימוש בבשר וירקות. לצרוך בסמוך להכנה | בירקות ופירות שלא שטופים היטב הם פוטנציאל לזיהום בטוקסופלזמה ובסלמונלה |
נבטים | מבושלים בלבד | בשל המבנה המיוחד של הנבט יש קושי בניקיון יסודי וחשש שיכיל סלמונלה ואי קולי |
דגים | (להקפיד שעשויים בלבד ולא נאים) ניתן לשלב פעמיים בשבוע כולל דגי בריכות מהארץ וטונה מקופסת שימורים (לא מומלץ על בסיס יומי בשל קופסת השימורים עצמה). לגבי סושי- מומלץ לנקות משנה זהירות גם בסושי צמחוני מחשש שהוכן על משטח עם דגים / פירות ים נאים. | גם כשהדג עשוי טוב, חשוב לדעת שדגים מסוימים מכילים תכולה גבוה של כספית ולכן מומלץ להימנע מהם (דג חרב, מקרל גדול, כריש, ליבנה, סטייק טונה וטונה לבנה). כמו כן מומלץ להימנע מדגים מעושנים ומשומרים שלא עברו בישול וממרחי דגים. |
מיצים | ממיצים אני ממליצה להימנע באופן כללי, אך בפרט בהריון לא מומלץ לשתות מיצים מחוץ לבית בשל קושי לניקוי מכונות המיצים והיתכנות של זיהום בעקבות כך | חשש מאי קולי |
סלטים קנויים למיניהם | חומוס טחינה וסלטים בקירור שנקנו מהסופר. ניתן להכין חומוס בבית ולצרוך בסמוך להכנה. | בשל חשש להמצאות חיידק הליסטריה |
גבינות ומוצרי חלב | חלב ומוצרי חלב מפוסטרים בלבד. מומלץ שלא לקנות גבינות ממעדניות, אלא להעדיף גבינות סגורות הרמטית שעברו תהליך פסטור. כמו כן חשוב שתדעי שגבינות שאת קונה במים (צפתית, בולגרית וכד’) אינן מומלצות בהריון, אלא אם עוברות בישול (בפשטידות למשל ניתן לשלב ובכל מקרה רק מפוסטרות). מומלץ להימנע מגבינות עובש למיניהן בתקופת ההיריון. | חשש מליסטריה |
נקניק ופסטרמה | רק לאחר חימום | חשש מליסטריה |
כבד | אני ממליצה להימנע | מכיל כמויות גבוהות של ויטמין A העלול לגרום למומים בעובר, כמו כן בדר”כ הסלט מקורר ולכן חשש לליסטריה |
ממתיקים | סכרין וציקלמט- אסורים בהריון ממתיקים נוספים אחרים כגון סוכרלוז אינם אסורים אך מומלץ להמעיט ככל שניתן. | |
קפאין בהריון | עד 200 מ”ג ביום שימי לב שקפאין נמצא לא רק בקפה, אלא גם בשוקולד, תה ועוד. ישנם גורמים שמגדירים רמות בטוחות כ- 150 מ”ג, סקירת מאמרים חדשה מדובר על הימנעות, יחד עם זאת לסקירת המאמרים הזאת ישנן מגבלות ועדיין לא תורגמה לכדי המלצות בשטח. |
בישול ביתי מומלץ יותר בכלל ובתקופת ההיריון בפרט, במידה ואת אוכלת בחוץ חשוב שהמקום יהיה נקי ועם תחלופה גבוה ככל שניתן לדעת זאת, ועדיפות למזון חם וטרי.
אני מאחלת לך הריון בטוח ובריא
קרן